Historiska öden får liv

Brigid - människa, gudinna och helgon


Möt Brigid, slavdottern som blev abbedissa. Detta korta spel är levande, berörande och lekfullt.

Numera Irlands skyddshelgon och en kvinna från fyrahundratalet som vi faktiskt vet något om, en modig och stark själ som tog sig från slaveri till frihet. Varken tjuvar eller kungar stoppade Brigid från att tända en eld som skulle brinna i över tusen år.

Brigids namn betyder både eldpil, styrka och upphöjd, men är också besläktat med ordet bridge-bro. Och för dem som värnar hennes traditioner är Brigid just en levande bro, mellan dåtid och nutid, fångenskap och frihet.

Manus: Kajsa Franke, musik: Martin Östergren och Titti Hvenare

Längd: ca 30 min


Ingegerd - ett liv, tre namn


Här får Ingegerdsledens eget helgon röst och kropp. I Ingegerds ovanliga liv ryms både glädje över uppväxten, smärta i förlusten av den älskade och rädsla inför ett oväntat öde. Denna 1100-tals kvinnas liv inspirerar oss än i dag till att våga lita på att även de livstrådar som verkar kaotiska och smärtsamma, kan knytas samman till meningsfulla och lyckliga sammanhang.

Manus: Kajsa Franke, musik: Martin Östergren

Längd: ca 40 min 

Marias hjärta - ett spel med humor och djup


Ett gäng tidlösor blir uttråkade av sin ansvarslösa tillvaro och bestämmer sig för att leka. Sin vana trogen väljer de ett människoöde och den här gången faller lotten på Maria, Jesu mor. Men tidlösorna tycker att det är tråkigt att hon är så omänsklig och blir nyfiken på hur vardagskvinnan Maria hade det. Med stigande allvar leker de sig fram genom Marias liv och inser att de var och en har ett ja att fundera över.


Är det som verkar som ett slut också en början? Hur såg samhället på en kvinna som blev gravid före äktenskapet på Jesu tid? Hur mycket bröd bakades det egentligen och varför vill Maria inte använda kärnmjöl?


I nyskriven text och musik, dans och skådespel får vi ta del av tidlösornas annorlunda tillvaro, kanske möta en skärva av kvinnan Maria och våga inspireras till att se vilka "ja" vi själva inte vågar eller minns.


Medverkande: Martin Östergren, Titti Hvenare, Kajsa Franke, Joakim Sædén, Eva Källkvist. 

Längd: 2 x 45 min.

Fotogalleri

Sagt om historiska spel


"En föreställning med och av multigeniet Kajsa Franke tar alltid tag i en på ett särskilt sätt. Kanske för att hon bemästrar så många uttryck - dans, musik, scen, akrobatik, text - så att de blir en helhet. Kanske för att hon ofta utforskar tillvarons andliga och psykologiska djup. Och höjder."

Greger Hatt


"Enastående förmåga att skriva levande kärnfulla texter som berör. Birgitta stod där mitt i bland oss och berättade om sitt liv!" 

Marie Halldin